Előregisztráció

Az előregisztráció célja a regisztrációra kötelezett gyártók és importőrök számára, hogy ezt a feladatukat elhalassza az éves mennyiségüknek megfelelő időpontig (jelenleg ez az 1-100 t/év mennyiségre él már csak és 2018 május 30), valamint, hogy összehozza az azonos anyagban érdekelt cégeket az anyagról szóló információk megosztására.

Kinek kell és lehet előregisztrálnia?

Vannak cégek, akik ezt már elvégezték, mert meg kellett tenniük. Lehet, hogy már a regisztráción is túl vannak. Nem ezekkel akarunk itt foglalkozni. Amennyiben egy cég számára új anyag gyártásába vagy importjába kezd 1-100 t/év között, és ez az anyag nem rákkeltő és nem veszélyes a környezetre, akkor az 1 t elérése után fél éven belül előregisztrálni köteles. Ezzel halasztja el az azonnal regisztrációs kötelezettségét 2018-ra. Éppen ezért ez csak 2017. május 30-ig lehetséges, utána már regisztrálni kell.

További feltétel, hogy az adott anyag un bevezetett anyag legyen. Ez azt jelenti, hogy vagy van EINECS száma (1, vagy 2-vel kezdődő EK szám), vagy már nem polimer besorolású (általában van NLP száma, mely olyan EK szám, mely öttel kezdődik, de ez nem kötelező, részletek a polimereknél). A harmadik eset a legspeciálisabb: az az anyag is - de csak számomra - bevezetett, tehát előregisztrálhatom, amelyet a REACH előtt gyártottam, de forgalomba nem  hoztam (ezért nem is kaphatott EINECS vagy NLP számot)

Hogyan kell elvégezni az előregisztrációt?

Három lehetőség is van. Mindegyik úgy indol, hogy létre kell hozni a REACH-IT-n egy cégbejelentést (névvel és jelszóval és persze cégadatokkal). Ezután ezzel belépve (mint a bankoknál)

- lépésenként el lehet on-line végezni az anyagom előregsiztrációját. Néhány lépés, azonosító adatok megadásával (angol a honlap), rákkantintok az elküldés gombra és néhny percen belül letölthetem az előregisztráicót igazoló pdf fájl. Ez is mint a másik két módszer ingyenes.

- letölthetek egy Excel fájlt, melybe off-line beírva az anyagom azonosító adatait (akár több anyegomét is), majd belépek a jelszóval és feltöltöm az Excelt.

- vagy kitöltök egy ingyenesen letölthető ICLID adatbáziskezelő szoftvert (ez komoly szaktudást igényel, alvállalkozót célszerű felkérni, ha nem akarok heteket kínlódni) és feltöltöm az IUCLID-ból kapott fájlt.

Fontos jogi tény, hogy az előregisztráció nem kötelez regisztrációra, felment az alól 2018 közepéig. De utána csak akkor folytathatom 1 t/év felett a gyártást vagy importot, ha regisztrálok